Menü

Mi az a kulcsszó kannibalizmus?

Előfordul, hogy egy-egy jó helyezéssel rendelkező oldalunk egyszer csak eltűnik a jól megérdemelt helyéről és az oldalunk még csak az első 50 találat között sem lesz megtalálható. Ezt a problémát nagyon nehéz egyáltalán észrevenni a megoldása már azért egyszerűbb. Ebben a cikkben megpróbálunk ebben segíteni,  hogy kulcsszavai hirtelen visszaesését, hogyan javíthatja meg.

A fogalom maga onnan fakad, hogy a Google a találati listában egy weboldalról egy kulcsszóra nem jeleníti meg az össze lehetséges találatokat csak maximum kettőt, ritka esetben hármat. Amennyiben több oldalunk is foglalkozik egy adott témával vagy kulcsszóval, akkor azok az oldalak nemcsak a versenytársainkkal de saját magunkkal is versenyez, mert egyszerűen nem jeleníti meg az összes oldalt a találati listában, így lehet olyan oldal fog az indexben szerepelni, aminek az optimalizálása jóval gyengébb vagy az oldal erőssége gyengébb, így az oldalunk arra a kulcsszóra hátra sorolódik.

Hogyan lehet megtalálni a problémát?

A problémát elég nehéz megtalálni, mert alapvetően egy oldal amelynek sok kulcsszava van, folyamatosan vándorol a találati listában, így ha 1-2 elvész vagy hátra sorolódik nehéz kiszúrni szimplán a Search console adatai alapján. 

Kevés kulcsszó esetén persze könnyebb a helyzet, de vélhetően a probléma ténye is kisebb eséllyel fordul elő, mert kevesebb a tartalom is a weboldalon.

Ha folyamatosan tudjuk követni a kulcsszavaink helyezését akár mennyi is legyen, a kulcsszavak pozícióinak esését meg tudjuk találni és ki tudjuk vizsgálni, hogy mi okozhatta a problémát.

Hogyan lehet kijavítani ezt a hibát?

A fenti ábra azt mutatja, hogy egy kulcsszavunk átlagos pozíciója hogyan változott 1 hónap során, és láthatjuk, hogy jó pozíció megszerzése után egyszerűen az kulcsszó eltűnt. 

Ebben az esetben a probléma gyökere az volt, hogy a Google idő közben indexelt más oldalakat is egy weboldalról és talált egy tartalom keresőt is, ahol az egyes cikkek, a saját cikkünk is megjelent mint kivonat. A kivonat alapján a Google azt hitte, hogy az keresési találat oldal releváns a témára, így indexelés után betette a kulcsszó indexébe, eldobva az eredeti lapot, a pozíció pedig jóval kisebb lett és a weboldal címe és tartalma is irreleváns volt amúgy a kulcsszóra. 

A megoldás az lett, hogy a keresőben levő oldalak megkértem, hogy vegye ki az indexből egy nofollow, noindex meta tag segítségével, kértem, hogy indexelje be újra az oldalt és az eredeti oldalt is. 10 perc eltelte után az oldal visszakerül az indexbe régi vagy közel a régi helyén.

Ha azonban nem akarjuk az oldalt kivenni az indexből akkor a következőket tehetjük

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben SEO kérdése van, lépjen kapcsolatba szakértőinkkel bizalommal.