Menü

Google büntetés ellenőrzés

Előfordulhat weboldalunk visszaesik a keresőkben. Ennek több oka is lehet, például többen is megérezhették 2020 január 13-án, hogy visszaesett a látogatottsága, mert ezzel a frissítéssel több olyan lapot visszasorolt a Google ahol nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű tartalmat szolgáltattak. 

Azonban van olyan eset is, amely nem Google algoritmus frissítésből fakad, hanem esetlegesen rossz SEO munkákból. Legtöbbször a weblapok SPAM score-ja meghatározza az általuk hivatkozott vagy linkelt lapok SPAM értékét is. Mit is jelent ez. ha egy weblapra nagyon sok gyanús külső link érkezik nem megfelelő értékű lapokról azokat a Google egy ideig csak figyelmen kívül hagyja de egy idő után már bünteti az adott lapot.

Egyáltalán látható-e ha megbüntet minket a Google. Erre nincs egyértelmű válaszunk sajnos. Mert igenis meg nem is. Vannak olyan hibák problémák amelyeket a Google a Search Console-ben jelez, hogy hátrébb soroltalak, mert pl Vírus kód van a weblapon. Tehát bizonyos problémákat mutat a Search Console, bizonyosakat pedig nem.

Azonban a van több olyan probléma is amelyet nem mutat meg a Google.

Büntethet minket a Google:

  • Egyszerűen nem indexel be minden lapot ezzel is potenciálisan sok sok látogatót veszíthetünk, ha az sok lapunk amúgy előkelő helyen volt.
  • Indexelt weblapjainkat hátrébb sorolja. Többféle büntetés is létezik. 5, 10, 30, 50 helyezés visszasorolás attól függően, hogy mit is követtünk el.
  • A legnagyobb büntetés amit a Google adhat az a teljes törlés az indexből. Ebből helyreállni már nagyon nehéz, lehet egyszerűbb egy új domain névről kezdeni újra mindent.
  • biztonsági problémák

Linképítés büntetés

Akkor nézzük sorra azokat az eseteket amelyek potenciálisan kulcsszó visszasoroláshoz vezethetnek. Amelyre fontos lenne odafigyelni linképítés során, nehogy mi is beleessünk ezekbe a hibákba.

Gyenge minőségű linkek

A Google figyel sok mindent, köztük legnagyobb figyelemmel a Link Spamelést nézi. Az nem helyes, ha sok olcsó linket vásárolunk külföldi szolgáltatótól. Mostanában már nem büntet ezért hanem egyszerűen ignorálja ezeket, mert nem lehet benne a Google sem biztos, hogy nem éppen a konkurencia csinlálta-e ezt a mi weblapunkra, pont azért, hogy vissza essünk. Általában ezeket ignorálja, de ha link profilnuk nem természetes, tehát több ezer spam link mutat ránk és semmi más, akkor ne várjuk azt, hogy felkerülünk az első 10 helyezés közé bármikor is.

A SPAM, mit témakör önmagában is érdekes téma, amelyet részletesebben is körbejárunk már a SPAM-ről szóló blogcikkünkben

Weboldalak  és webáruházak keresőoptimalizálása egyedi igények szerint
Kérjen ingyenesen árajánlatot személyre szabva!


Árajánlatot szeretnék kérni...

Természetes linkprofil

Mit is jelent ez. Ha linket építünk magunknak bárhogyan is tegyük azt meg, mindenképpen a természetességre kell törekednünk. Ugyan úgy kell viselkednünk, mint bármilyen felhasználó a egy számítógép előtt ülve, aki linkelget. 

Nagy számú kölcsönös link

Használhatjuk a kölcsönös link technikát de óvatosan, mert mert ha túl sok van megárthat.

Azonos link szövegek

Amikor linkeket készítünk az, hogy "Webáruház készítés" 1 linknek jó, de már 500-szor már gyanús. Minden linkünk szövege legyen egyedi és lehetőleg legyen benne akár a cégünk neve is. Lehet normál link, a Google tudni fogja a környezetéből, hogy miről szól a link, illetve lehet egyszerűen "Nézd meg itt". Ezekkel a link profilunk sokkal természetesebbnek fog hatni.

Más nyelvű oldalak

Azonos nyelvű oldalak linkjei is fontosak, de nem jár büntetés azért, ha külföldről is vannak követőink. Azonban ha csak Amerikából vagy Indiából linkelgetnek ránk azért az már gyanús. Nem természetes, emiatt próbáljuk meg a linkjeink 60%-t magyar nyelvű oldalakról beszerezni.

Kimenő linkek

Kimenő linkek is nagyon fontosak, de lehetőleg ne SPAM oldalt linkeljünk, mert akkor a hálózat tagja is lehetünk. Ne linkeljünk túl sokat, csak azt ami fontos. A külső linkjeinkre nagyon figyeljünk, mert ha megszűnik és HTTP 404-es hibával tér vissza akkor Broken vagy Törött linkünk lesz, ezzel pedig a Technikai SEO-nak ártunk.

Honlap tartalom

A honlap tartalma ugyan olyan fontos a büntetések elkerülése miatt. Nagyon fontos, hogy igyekezzünk egyedi oldalakat készíteni, webáruházakban a termékek leírását mindig szakszerűen írjuk le. Ha a Google sok azonos lapot talál egyszerűen vagy nem indexeli be, vagy egy idő után csökkenni fog az eddig indexelt lapjaink száma is.

Duplikált tartalom

Semmi esetre se vegyünk át tartalmakat egy az egyben más weblapokról.  A duplikálás nagy SEO hiba, mindenképp vigyázzunk rá.

Kulcsszóhalmozás

A Google egy weblap indexelésével pontosan meg tudja határozni a weboldal célját, a technikai elemek segítségével. Nem kell sőt nem szabad állandóan ugyan azt a kulcsszót emlegetnünk, hogy nyomatékosítsuk azt.

Weboldal SPAM  pontszám

A weboldalak SPAM pontszámát lehet ellenőrizni SEO Toolok segítségével, mi ezt az online toolt használjuk https://www.prepostseo.com/domain-authority-checker. Itt gyorsan megkapjuk egy weboldal DA / PA értékét és a SPAM értékét is.

De mi is ez a weboldali SPAM score? A MOZ foundation ad nekünk 27 pontot ami alapján számolja a weblapokat SPAM pontszámot. Mindezt könnyen ellenőrizhetjük magunk is innen.

Ha magunk is ellenőrizzük ezeket a pontokat akkor biztosan esni fog a SPAM pontszámunk. Ha a Moz weblapunkról 30-nál nagyobb pontot adott, akkor mindenképp nézzük meg ezt a listát és próbáljunk javítani rajta. 30 SPAM pont felett már elég nagy az esélye a Google büntetésnek.


Ha önnek gondjai vannak a Weblapjával, szívesen adunk tanácsot önnek, hogy mielőbb előrébb kerüljön a keresően.