Menü

Mi az alt tag és alternatív szöveg jelentése?

Az Alt tag, mint alternatív szöveget, más néven "alt attribútumokat", "alt leírásokat" vagy technikailag helytelenül "alt címkéket" használunk egy HTML-kódban, hogy leírjuk egy képről mit ábrázol és azt SEO szempontjából érthető formában megadjuk a Keresők számára az weboldalon.

Az Alternatív szöveg a definíciója:

  • Alternatív szöveg hozzáadása a fényképekhez elsősorban a webes akadálymentesség elve. A képernyőolvasókat használó látássérült felhasználóknak egy alt attribútumot kell olvasniuk az oldal képének jobb megértése érdekében.
  • Ha egy képfájl nem tölthető be, akkor a kép helyett az Alt tag szöveg jelenik meg.
  • Az alternatív szöveg jobb képkontextust / leírást nyújt a keresőmotorok számára, segítve őket a kép megfelelő indexelésében.

Alt leírás példa

<img src = "pelda_kep.webp" alt = "Példa leírás csak bemutatásra">

Hogyan néz ki egy helyes alternatív leírás?

Az alt szöveg akkor ideális, ha kellően leíró, de nem tartalmaz spam jellegű kísérleteket a kulcsszó halmozásra, ami egy SEO hiba. Tesztelje le úgy, hogy valaki becsukja  a szemét, és kérjen meg valakit, hogy olvassa fel a alt szöveget, majd képzelje el a képet, ha ez elég jól sikerült, akkor jó úton jár.

Nézzünk meg néhány példát az alt szöveg finom ápolású áfonyás palacsintakészletének ehhez a képéhez:

Palacsinta alt tag példa:

Elfogadható:  <img src = "palancsinta.webp" alt = "Palacsinta">

Ez az alt szöveg csak "elfogadható", mert nem túl leíró. Elmondható, hogy tényleg van palacsinta a képen, de pontosan milyen?

Jó: <img src = "palacsinta.webp" alt = "Nagy halom áfonyás palacsinta porcukorral">

Ez az alt szöveg jobb már alternatíva, mert sokkal jobban leírja a képen látottat. Ez nem csak egy "palacsinta" (amint azt az első alt szöveges példa bemutatta); mi nagy halom áfonyás palacsintát mutattunk porcukorral!

Miért fontos az Alternatív szöveg?

Akadálymentesítés

Az Alt tag a hozzáférhető webdesign része. Eredeti (és még mindig elsődleges) célja a képek leírása azoknak a látogatóknak, akik képtelenek meglátni őket. Ide tartoznak a képernyőolvasók és a képeket blokkoló böngészők, de azoknak a felhasználóknak is hasznos, akik látássérültek vagy másképp képtelenek vizuálisan azonosítani a képen látottakat. Ha dokumentumba felveszi az alt szöveget, akkor a vizuális képességektől függetlenül minden felhasználó értékelheti webhelye tartalmát.

Kép ​​SEO

Az Alt szöveg használata a képeken jobb felhasználói élményt nyújthat, de segíthet önnek az organikus SEO kép keresésekben. A kép cím és fájlnevezés bevált gyakorlatait figyelembe véve az alt szöveg is hozzájárulhat a kép SEO-hoz.

Míg a keresőmotorok képfelismerő technológiája az évek során jelentősen javult, a keresőrobotok még mindig nem "láthatják" a képeket egy weboldalon, mint mi, ezért nem bölcs dolog csak az ő kezükben hagyni az értelmezést. Ha nem értik, vagy félreérti, akkor akár nem kíván kulcsszóra rangsorolhat vagy éppen kihagyhatja a azt az éppen kívánatos kulcsszó eredményéből.

A képek pontos technikai SEO leírását már részletesebben kifejltettük egy régebbi  blogcikkünkben, ha érdekli részletesebben is ez a téma, akkor olvassa el azt is.

  • Kép SEO - Responsive Képek html kódja

EGYÉB BLOGBEJEGYZÉSEINK EBBEN A TÉMAKÖRBEN