Menü

Mi az alt tag és alternatív szöveg jelentése?

Az Alt tag, mint alternatív szöveget, más néven "alt attribútumokat", "alt leírásokat" vagy technikailag helytelenül "alt címkéket" használunk egy HTML-kódban, hogy leírjuk egy képről mit ábrázol és azt SEO szempontjából érthető formában megadjuk a Keresők számára az weboldalon.

Az Alternatív szöveg a definíciója:

  • Alternatív szöveg hozzáadása a fényképekhez elsősorban a webes akadálymentesség elve. A képernyőolvasókat használó látássérült felhasználóknak egy alt attribútumot kell olvasniuk az oldal képének jobb megértése érdekében.
  • Ha egy képfájl nem tölthető be, akkor a kép helyett az Alt tag szöveg jelenik meg.
  • Az alternatív szöveg jobb képkontextust / leírást nyújt a keresőmotorok számára, segítve őket a kép megfelelő indexelésében.

Alt leírás példa

<img src = "pelda_kep.webp" alt = "Példa leírás csak bemutatásra">

Hogyan néz ki egy helyes alternatív leírás?

Az alt szöveg akkor ideális, ha kellően leíró, de nem tartalmaz spam jellegű kísérleteket a kulcsszó halmozásra, ami egy SEO hiba. Tesztelje le úgy, hogy valaki becsukja  a szemét, és kérjen meg valakit, hogy olvassa fel a alt szöveget, majd képzelje el a képet, ha ez elég jól sikerült, akkor jó úton jár.

Nézzünk meg néhány példát az alt szöveg finom ápolású áfonyás palacsintakészletének ehhez a képéhez:

Palacsinta alt tag példa:

Elfogadható:  <img src = "palancsinta.webp" alt = "Palacsinta">

Ez az alt szöveg csak "elfogadható", mert nem túl leíró. Elmondható, hogy tényleg van palacsinta a képen, de pontosan milyen?

Jó: <img src = "palacsinta.webp" alt = "Nagy halom áfonyás palacsinta porcukorral">

Ez az alt szöveg jobb már alternatíva, mert sokkal jobban leírja a képen látottat. Ez nem csak egy "palacsinta" (amint azt az első alt szöveges példa bemutatta); mi nagy halom áfonyás palacsintát mutattunk porcukorral!

Miért fontos az Alternatív szöveg?

Akadálymentesítés

Az Alt tag a hozzáférhető webdesign része. Eredeti (és még mindig elsődleges) célja a képek leírása azoknak a látogatóknak, akik képtelenek meglátni őket. Ide tartoznak a képernyőolvasók és a képeket blokkoló böngészők, de azoknak a felhasználóknak is hasznos, akik látássérültek vagy másképp képtelenek vizuálisan azonosítani a képen látottakat. Ha dokumentumba felveszi az alt szöveget, akkor a vizuális képességektől függetlenül minden felhasználó értékelheti webhelye tartalmát.

Kép ​​SEO

Az Alt szöveg használata a képeken jobb felhasználói élményt nyújthat, de segíthet önnek az organikus SEO kép keresésekben. A kép cím és fájlnevezés bevált gyakorlatait figyelembe véve az alt szöveg is hozzájárulhat a kép SEO-hoz.

Míg a keresőmotorok képfelismerő technológiája az évek során jelentősen javult, a keresőrobotok még mindig nem "láthatják" a képeket egy weboldalon, mint mi, ezért nem bölcs dolog csak az ő kezükben hagyni az értelmezést. Ha nem értik, vagy félreérti, akkor akár nem kíván kulcsszóra rangsorolhat vagy éppen kihagyhatja a azt az éppen kívánatos kulcsszó eredményéből.

A képek pontos technikai SEO leírását már részletesebben kifejltettük egy régebbi  blogcikkünkben, ha érdekli részletesebben is ez a téma, akkor olvassa el azt is.

  • Kép SEO - Responsive Képek html kódja

EGYÉB BLOGBEJEGYZÉSEINK EBBEN A TÉMAKÖRBEN

Pixel jelentése és úgy általában

Pixel-t, mint szót elég hamar megismerhettük, mert még a számitástechnika alkonyán elég fontos volt. Eleinte csak a monitorok képpontjait hívtuk így, de ma már van Facebook Pixelünk is, de régebben létrejöttek pixel weboldalak is, amely amilyen gyorsan berobbant olyan gyorsan el is tűnt. Ezeket igyekszünk most körbejárni, a teljesség...

Mi a SPAM jelentése?

Mai online világunkban már jó rég óta hozzá kellett szoknunk ahhoz, hogy életünket lépten nyomon kéretlen megkeresésekkel, potenciális csalásokkal boldogítják, arra buzdítva, hogy kattintsunk egy linkre, adjuk meg adatainkat és máris beüt a baj. A SPAM nem más mint kéretlen üzenet, amely meg jelenhet akár email-ben, akár weboldalakon, de...

Local SEO, avagy a helyi keresőoptimalizálás lehetőségei

Mi a helyi SEO?A helyi SEO lényege a keresési láthatóság növelése azoknak a vállalkozásoknak, amelyek közvetlenül szolgálják az ő vásárlói közösségüket. Ezek lehetnek fizikai elhelyezkedésű Tüzép vállalkozások, vagy például egy élelmiszerbolt vagy egy fogorvosi rendelő, vagy egy bizonyos földrajzi területen működő szolgáltatói vállalkozások, például villanyszerelő vagy háztisztító társaság. Magában...