Menü

Google Kép alapú keresés

A legtöbb weboldal alig alig foglalkozik a Képekkel, pedig igen fontosak és sok sok látogatót hozhatnak ugyan úgy, mint a SEO szöveg írás

WebP képfájl formátum

A Google 2010-ben maga megalkotott egy olyan file formátumot, amely nem titkolt céllal azért jött létre, hogy kisebb képek jöjjenek létre, mint a PNG, de a tömörítéssel ne torzuljon a kép minősége, mint a JPG fileok esetében. 2020 szeptemberétől, már a minden Major böngésző sőt a Apple IOS 14 is támogatja már, mint beépített képformátum, így elviekben elhárult az akadálya annak, hogy mindenki használja. Talán egyetlen probléma az Internet Explorer 11, amely nem támogatja ezeket a képeket és mivel 2021-ben a Microsoft befejezi a támogatását az Internet Explorernek, erősen javallott a váltás Edge-re vagy más Chromium alapú böngészőre.

A Google Page Speed insight nem titkoltan a képek méretét ehhez a formátumhoz hasonlítja, tehát ha valakinek nagyon sok baja van a képméretezéssel először konvertálja a képeket WebP-re.

  • Google kép keresés

A fenti képen az egyik ügyfelünk webshopja látható az utóbbi időből. Látható, hogy naponta több mint 7000-szer jelennek meg képei és átlagosan 100 kattintást ér el belőle. Természetesen ez sem a csúcs bizonyosan van olyan weblap amely ennél is nagyobb eredmény produkál. De miért fontos is ez? Csak amiatt, mert ehhez nem kell szöveget írni. A kép elhelyezésével pontenciális ingyen látogatók/vásárlók érkeznek az oldalunkra. Ha pedig egy kép megjelenítése csak néhány kattintás akkor végképp megéri a fáradtságot.

Kép Keresőoptimalizálás - Kép Technikai SEO alapkövei

Ez a téma akár része lehetne a Technikai leírásnak, de pár apróságot leírok, hogy mire érdemes odafigyelni a képek optimalizálása esetén.

  • A Képeket ne azonnal töltsük le csak a hajtás felettieket, tehát csak azt töltsük le amely feltétlenül szükséges ügyfelünknek. Nagyobb forgalmú weblapoknál ez akár már életbevágó is lehet, mert a böngészők letöltik a HTML kódban az összes képet még akkor is ha a user 1 másodperc után elkattint például egy kategóriára és a képet egyáltalán nem is látta. Ezzel a szerverünk sávszélességét és processzor idejét pazaroljuk, ezáltal nagyobb terhelésnél egyszerűen leállhat a weblap.
  • Technikai SEO image tag-nak a neve utaljon a kép tartalmára, tehát termék esetén az img01.jpg nem szerencsés elnevezés. A mi rendszerünk ez automatikusan elvégzi, tehát ha feltölt az adminisztrátor egy képet bármi is legyen a neve a kép elnevezése a tartalmához fog idomulni azonnal.
  • Kép alt vagy title tag-jének helyes kitöltése, a kép neve nem helyes nyelvtanilag, a Google igyekszik de segítsünk neki, magyarul helyes kifejezéseket adni a kezébe
  • Responsive image-ek, mobilon a 1600*1200-as kép eléggé erős, lefoglalja a mobil netet, a mobil processzorát és végén megjelenik egy 100*100 as kis kép. Felesleges. Igyekezzünk képeinket optimalizálni mobil nézetre.
  • Igyekezzünk jól tömöríthető képeket használni, a PNG-k szépek de nem tömöríthetők, a JPG kicsit csúnyább de nagyon jól tömöríthető, ezzel további értékes adatforgalmat lehet megspórolni.
  • Ha már átméretezni tudunk akkor érdemes ezeket a képeket már egyből WEBP formátumba átkonvertálni, hogy ezzel tovább javítsuk a betöltési sebességet. Statisztikáim szerint a WebP 50-70%-al kisebb kép, mint a hasonló JPG file. 
  • Ha mindezeket elvégeztük akkor a weblapunk Page Speed score-ja is jelentősen emelkedni fog a mobilos nézetben

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben érdeklik Technikai SEO megoldásaink, ha halogassa lépjen velünk kapcsolatba!

Oldal betöltési sebesség - Core Web Vitals

A jó felhasználói élmény érdekében elengedhetetlen a gyors oldalbetöltés. A megfelelő sebességű oldal csökkentheti a szerver erőforrásokat, boldogabbá teheti a felhasználókat, befolyásolhatja a Google elhelyezéseket, illetve a betöltési idő a AdWords minőségi mutatójába is számít, így hatással van a fizetendő kattintások árára is. Ennek érdekében a Google 2020-ban bejelentette,...

Webáruház keresőoptimalizálás - 500 millió 2,5 év alatt

Boldog új évet kívánunk mindenkinek! Az első idei címünk elsőre hangzatosnak tűnhet, de most is, mint tavaly egy picit visszatekintenénk az elmúlt év eredményeire és azt gondolom kicsit méltán lehetünk büszkék az elért közös munkánk eredményeire. Tavaly is számos weboldalt átadtunk, illetve frissítettünk meglévőket, vagy éppen a keresőoptimalizálás segítségével...

MI a HTML markup jelentése?

Ma már mindenki a weblap böngészi, teljesen természetes, hogy rákattint egy linkre bejön egy másik. Olvas, vásárol, beszélget, játszik mind-mind szerves része az életünknek. A weblap szerkesztők lehet nem is tudják ma már, mi van a háttérben csak írják a betűket és természetesnek veszik, hogy megjelenik azonnal és bárki...
Címkék : google képkeresö, SEO