Menü

Google Kép alapú keresés

A legtöbb weboldal alig alig foglalkozik a Képekkel, pedig igen fontosak és sok sok látogatót hozhatnak ugyan úgy, mint a SEO szöveg írás

WebP képfájl formátum

A Google 2010-ben maga megalkotott egy olyan file formátumot, amely nem titkolt céllal azért jött létre, hogy kisebb képek jöjjenek létre, mint a PNG, de a tömörítéssel ne torzuljon a kép minősége, mint a JPG fileok esetében. 2020 szeptemberétől, már a minden Major böngésző sőt a Apple IOS 14 is támogatja már, mint beépített képformátum, így elviekben elhárult az akadálya annak, hogy mindenki használja. Talán egyetlen probléma az Internet Explorer 11, amely nem támogatja ezeket a képeket és mivel 2021-ben a Microsoft befejezi a támogatását az Internet Explorernek, erősen javallott a váltás Edge-re vagy más Chromium alapú böngészőre.

A Google Page Speed insight nem titkoltan a képek méretét ehhez a formátumhoz hasonlítja, tehát ha valakinek nagyon sok baja van a képméretezéssel először konvertálja a képeket WebP-re.

  • Google kép keresés

A fenti képen az egyik ügyfelünk webshopja látható az utóbbi időből. Látható, hogy naponta több mint 7000-szer jelennek meg képei és átlagosan 100 kattintást ér el belőle. Természetesen ez sem a csúcs bizonyosan van olyan weblap amely ennél is nagyobb eredmény produkál. De miért fontos is ez? Csak amiatt, mert ehhez nem kell szöveget írni. A kép elhelyezésével pontenciális ingyen látogatók/vásárlók érkeznek az oldalunkra. Ha pedig egy kép megjelenítése csak néhány kattintás akkor végképp megéri a fáradtságot.

Kép Keresőoptimalizálás - Kép Technikai SEO alapkövei

Ez a téma akár része lehetne a Technikai leírásnak, de pár apróságot leírok, hogy mire érdemes odafigyelni a képek optimalizálása esetén.

  • A Képeket ne azonnal töltsük le csak a hajtás felettieket, tehát csak azt töltsük le amely feltétlenül szükséges ügyfelünknek. Nagyobb forgalmú weblapoknál ez akár már életbevágó is lehet, mert a böngészők letöltik a HTML kódban az összes képet még akkor is ha a user 1 másodperc után elkattint például egy kategóriára és a képet egyáltalán nem is látta. Ezzel a szerverünk sávszélességét és processzor idejét pazaroljuk, ezáltal nagyobb terhelésnél egyszerűen leállhat a weblap.
  • Technikai SEO image tag-nak a neve utaljon a kép tartalmára, tehát termék esetén az img01.jpg nem szerencsés elnevezés. A mi rendszerünk ez automatikusan elvégzi, tehát ha feltölt az adminisztrátor egy képet bármi is legyen a neve a kép elnevezése a tartalmához fog idomulni azonnal.
  • Kép alt vagy title tag-jének helyes kitöltése, a kép neve nem helyes nyelvtanilag, a Google igyekszik de segítsünk neki, magyarul helyes kifejezéseket adni a kezébe
  • Responsive image-ek, mobilon a 1600*1200-as kép eléggé erős, lefoglalja a mobil netet, a mobil processzorát és végén megjelenik egy 100*100 as kis kép. Felesleges. Igyekezzünk képeinket optimalizálni mobil nézetre.
  • Igyekezzünk jól tömöríthető képeket használni, a PNG-k szépek de nem tömöríthetők, a JPG kicsit csúnyább de nagyon jól tömöríthető, ezzel további értékes adatforgalmat lehet megspórolni.
  • Ha már átméretezni tudunk akkor érdemes ezeket a képeket már egyből WEBP formátumba átkonvertálni, hogy ezzel tovább javítsuk a betöltési sebességet. Statisztikáim szerint a WebP 50-70%-al kisebb kép, mint a hasonló JPG file. 
  • Ha mindezeket elvégeztük akkor a weblapunk Page Speed score-ja is jelentősen emelkedni fog a mobilos nézetben

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben érdeklik Technikai SEO megoldásaink, ha halogassa lépjen velünk kapcsolatba!

Címkék : google képkeresö, SEO