Menü

Oldal betöltési sebesség hatása a Google találati listára

A jó felhasználói élmény érdekében elengedhetetlen a gyors oldalbetöltés. A megfelelő sebességű oldal csökkentheti a szerver erőforrásokat, boldogabbá teheti a felhasználókat, befolyásolhatja a Google elhelyezéseket, illetve a betöltési idő a Google Ads minőségi mutatójába is számít, így hatással van a fizetendő kattintások árára is. Ennek érdekében a Google 2020-ban bejelentette, hogy az oldal betöltési időt már 2021 januárjától szignifikáns tényezőnek fogja tekinteni, de ezt végül eltolták 2021 májusára. Addig van idejük a Webmestereknek, hogy megoldják az Core Web Vitals oldalbetöltési problémákat ezáltal bizonyosan ne kapjon hátra sorolást májustól.

Alapvető Webes Vitális mutatók - Core Web Vitals

Amikor oldalbetöltési sebességre gondolunk a Google segítséget is ad a Search Console segítségével megnézhetjük azt, ahogy ő és esetlegesen a látogatóink a weboldalt használva tapaszalják. Ezt nevezi a Search Console Alapvető Webes Vitális mutatóknak, amelyet bárki megnézhet és megvizsgálhat akár oldalanként is, mit mely oldalaink számítanak lassúnak és melyek számítanak éppen gyorsnak a kereső szerint.

Amit most a képen látunk az egy történetiség. Amin az is látható, hogy a Google éppen mikor vezetett be újabb faktorokat vagy éppen mikor szigorított a Page Speed alkalmazás ellenőrzési feltételein, amely 2020-ban legalább háromszor történt meg. 2021-re való felkészülés jegyében már 2020 májusában bejelentették, hogy a sebesség mérési mint SEO faktor jóval erősebbnek fog a jövőben számítani így már az első verziók megjelentek akkor, de 2021-ben még két frissítés jött, legutóbb 2020 December 17-én amikor kiadták a Lighthouse Score Calculator 7-es verzióját, bár ez már alapvetően nem befolyásolt a lapokon, de a V5 és a V6 eredményei között viszont igen nagy különbségeket láthatunk, tehát a weboldal keresőoptimalizálás vagy webáruház keresőoptimalizálás szempontjából rendkívül fontos szempont lesz.

 • Google Page Speed insights - Lighthouse eredmények összehasonlítása

Google Search Console - Hol lehet megnézni a jelenlegi oldalbetöltési eredményeke?

Erre a gyors válasz a Search console-ben illetve 1-1 lap tematikus problémát a Google Page Speed Inssights program segítségével nézhetjük meg.  

A Search Console-t ha valaki eléri akkor a weboldal megnyitása utána itt találja:

 • Search Console - Webes Vitális mutatók

A színek jelentése alapvetően egyértelmű,

 • a Zöld a lap rendben van
 • a Sárga lapokkal foglalkozni kell
 • míg a Pirossal jelölt lapokat mindenképp meg kell néznünk és javítanunk.

Alapvetően a hibák javítása elég egyszerű lesz. Van pár dolog illetve szabály amit gyorsan lehet módosítani, azonban na néhány, amelyet ha a keretrendszerünk nem támogat, akkor kemény dió is lehet. Az egyik ilyen például 

 • Responsive képek legyenek kezelve
 • Nézzük meg, hogy van-e felesleges átirányítás
 • Tömörítve küldjünk le mindent, amit csak lehet
 • Csökkentsünk a letöltött adatforgalmat
 • Csökkentsük a felnem használt CSS és JavaScript-eket
 • Monitorozzuk a weboldal indulásakor a Java Scriptek futási idejét

Ha ezeket a problémákat sikeresen megoldjuk, akkor bárkinek lehet Zöld a weboldala.

EGYÉB BLOGBEJEGYZÉSEINK EBBEN A TÉMAKÖRBEN

Oldal betöltési sebesség - Core Web Vitals

A jó felhasználói élmény érdekében elengedhetetlen a gyors oldalbetöltés. A megfelelő sebességű oldal csökkentheti a szerver erőforrásokat, boldogabbá teheti a felhasználókat, befolyásolhatja a Google elhelyezéseket, illetve a betöltési idő a AdWords minőségi mutatójába is számít, így hatással van a fizetendő kattintások árára is. Ennek érdekében a Google 2020-ban bejelentette,...

Webáruház keresőoptimalizálás - 500 millió 2,5 év alatt

Boldog új évet kívánunk mindenkinek! Az első idei címünk elsőre hangzatosnak tűnhet, de most is, mint tavaly egy picit visszatekintenénk az elmúlt év eredményeire és azt gondolom kicsit méltán lehetünk büszkék az elért közös munkánk eredményeire. Tavaly is számos weboldalt átadtunk, illetve frissítettünk meglévőket, vagy éppen a keresőoptimalizálás segítségével...

URL jelentése

Ma már természetes, hogy böngészünk a világhálón, írjuk a weboldalak címet azok megjelennek. De az URL mögött rengeteg tartalom van, amelyet a böngészők elküldenek a webszerverek felé, amelyek ezeket képesek feldolgozni és ezzel módosítani a válasz eredményét.