Menü

A világháló egy információs szupersztráda, amely végtelen lehetőségeket kínál. Ahogy múlnak az évek, az életünk egyre inkább összekapcsolódik az internettel, mi pedig nap mint nap megtapasztaljuk a weboldalak nyújtotta előnyöket. Manapság szinte már minden cég és vállalkozó rendelkezik saját weboldallal, ami kulcsfontosságú szerepet játszik a siker elérésében. Ha úgy gondolja, hogy itt az ideje, hogy Ön is belevágjon egy weboldal elkészítésébe, a legjobb helyen jár. Kezdjük is az alapoknál.

Mi valójában a weboldal?

Röviden a weboldal egy olyan interneten található számítógépes dokumentum, amelyet egy webböngésző segítségével képesek vagyunk megtekinteni. Valójában azonban sokkal többről van szó. Egy weboldal pontosan bemutatja azt, hogy egy adott vállalkozás mivel foglalkozik, részletes tájékoztatást nyújt az egyes szolgáltatásokról, megkönnyíti a vásárlást, ezáltal vevőket vonz és profitot termel.

Egy weboldal elkészítése önmagában nem agysebészet, egy egyszerűbb weboldalat szinte bárki képes egyedül is elkészíteni. Azonban, ha egy igazán minőségi weblapra vágyunk, amely ügyfeleket is hoz, nemárt, ha tisztában vagyunk vele, mire is van szükségünk.

A domain név kiválasztása

Az első lépés a megfelelő domain név kiválasztása és regisztrálása. A domain név (vagy magyarul tartománynév) a weboldal neve. Egy egyedi azonosító a világhálón, amely az IP-címhez tartozik. Ez megkönnyíti az internetes navigációt, hiszen, ha szeretnénk meglátogatni egy adott honlapot, elég a böngészőbe beírni a nevét. 

A domain név kiválasztásakor arra kell törekedni, hogy olyan nevet találjunk, amely egyszerű, frappáns, és legfőképpen könnyen megjegyezhető. Olyan nevet válasszunk, aminek köze van a vállalkozásunkhoz, mint például a cégnév. Fontos, hogy ne legyen túl rövid vagy túl hosszú, ne tartalmazzon számokat, kötőjeleket és egyebeket.

Hogyan kell domain nevet regisztrálni?

Persze a domain nevet nem elég kiválasztani, regisztrálni is kell. A folyamat szerencsére meglehetősen egyszerű. Miután kiválasztottuk a nevet, először is le kell ellenőrizni, hogy szabad-e. Egy nevet ugyanis csak egy személy regisztrálhat, azért ha az adott név már foglalt, sajnos újat kell keresnünk. 

Az adott névhez ún. TLD-t, azaz végződést is kell választani. A TLD magyarul legfelső szintű tartomány, ami a domain nevek jobboldali részére utal. Fontos, hogy a céljainknak megfelelő végződést válasszunk – a leggyakoribbak közé tartozik a .hu, valamint a .com, .eu és a .info. 

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy a domain név elérhető, választani kell egy domain név regisztrátort is. A regisztrációs folyamat során meg kell adni a szükséges adatokat, mint például a név, személyigazolvány szám és a cégadatok, majd befizetni az adott összeget. A regisztráció után általában legkésőbb 24 órán belül már használható a domain név.

Webtárhely szolgáltatás 

A követkető fontos lépés a webtárhely szolgáltatás, vagyis a webhosting kiválasztása. A tárhely egy szerveren létrehozott lemezterület, ahová a weboldal feltöltésre kerül. Szükség van rá a weboldal működtetéséhez.


Fontos a webtárhely méretének kiválasztása, ehhez pedig tudnunk kell, hogy nagyjából mennyi adatot szeretnénk az oldalon megjeleníteni. Számos vállalat kínálat webtárhely szolgáltatásokat különféle nagyságú csomagokban, amelyek a megrendelő igényei szerint a jövőben módosíthatók.   

Ami a költségeket illeti, léteznek ingyenes és fizetett webtárhely szolgáltatások. Érthető módon mindenki számára csábító az ingyenes tárhely gondolata, azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelni. Mint tudjuk, valójában semmi sincs ingyen – ha nem fizetünk a szolgáltatónak a tárhelyért, más módon fognak pénzt keresni. 

Az ingyenes tárhelyeknek több a hátrányuk, mint az előnyük. Az ilyen vállalatok például hirdetéseket jelenítenek meg a webhelyeden, ami rendkívül zavaró lehet a felhasználók számára, és negatívan befolyásolhatja a weboldal sikerét. Az ingyenes tárhelyek általában korlátozott szolgáltatások, amelyek nem elegendők valódi eredmények eléréséhez, így előbb utóbb a vásárló fizetett csomagra vált.

A weboldal megtervezése

A weboldal megtervezése kulcsfontosságú a siker szempontjából. A tervezésnél több szempontot is figyelembe kell vennünk, például, hogy mi a célunk a weboldallal és ki a célközönségünk. A weboldal struktúrája is függhet a cég tevékenységétől, a kínált szolgáltatások típusától és mennyiségétől. Fontos, hogy a weboldalon egyszerű legyen a navigáció és a keresés, hogy a látogató könnyen megtalálja azt, amit keres. A weboldal megtervezéséhez rendelkezésünkre állnak különféle sablonok, azonban webdizájner segítségét is igénybe vehetjük

Egyszerű weboldal HTML és a CSS segítségével

A weboldal készítés alapjait egy kis ügyességgel bárki képes elsajátítani. Ehhez csupán két egyszerűbb programnyelvet kell megtanulnunk, a HTML-t és a CCS-t. A HTML nyelv tag-ekből áll, amelyeket a böngészők képesek értelmezni. A CSS egy stílusleíró nyelv, ami a HTML dokumentumok megjelenését írja le. Ha saját magunk szeretnénk weboldalat készíteni, érdemes itt kezdeni. 

Tartalomkezelő rendszerek programozási ismeretek nélkül

A CMS tartalomkezelő rendszerek, mint például a Wordpress és a Joomla abban segítenek, hogy programozási ismeretek nélkül képesek legyünk létrehozni és változtatni a weboldalunkon megjelenő tartalmakat. Legfőbb előnye, hogy nincs szükségünk hozzá szakemberhez, hanem magunk is képesek vagyunk csupán pár kattintással hozzáadni vagy kitörölni szövegeket, videókat, fényképeket.

"Fogd és vidd" weboldal funkció

Ha nem tudunk weboldalt programozni, akkor is képesek lehetünk szakember segítsége nélkül létrehozni egyet. Itt jönnek képbe az ún. "Drag & Drop" (magyarul fogd és vidd) weboldal szerkesztők. Az ilyen építők segítségével a képernyőn lévő egyes objektumokat egy egyszerű mozdulattal áthelyezhetjük egyik helyről a másikra, így könnyebben és gyorsabban szerkeszthetjük a weboldalunkat.

Az íróról:

Egyed Miklós a legjobbtesztek.hu blog kreatív és informatív írója. Szabadidejében szívesen olvas könyveket és hallgat podcastokat.

EGYÉB KAPCSOLÓDÓ BLOG BEJEGYZÉSEINK