Menü

Weboldalak szerkesztése és megjelenítése Html segítségével

Ma már mindenki a weblap böngészi, teljesen természetes, hogy rákattint egy linkre bejön egy másik. Olvas, vásárol, beszélget, játszik mind-mind szerves része az életünknek. A weblap szerkesztők lehet nem is tudják ma már, mi van a háttérben csak írják a betűket és természetesnek veszik, hogy megjelenik azonnal és bárki olvashatja. 

Azonban nem mindig volt ez így. Régen a weblap szerkesztők tökéletesen ismerték a Html markup jelentését és úgy tudtak szöveget írni, hogy nem kellett hozzá semmilyen más eszköz csak egy Notepad. Most megnézzük azt, hogy mi is ez ami gyakorlatilag kezeli az online világ egészét.

Html jelentése

A HTML jelentése angol mozaikszó, jelentése HyperText Markup Language, magyarul: szöveges leírónyelv. A weboldalakat leíró jel gyűjtemény, amit a weboldalak szerkesztéséhez használnak.

A HTML markup tehát nem egy programozási nyelv, hanem  leíró nyelv, aminek segítségévek akár egy Jegyzettömb segítségével is elkészíthetünk weboldalakat.  Ez jelenti a leíró mutatja meg a Böngészőknek, hogy az interneten található oldalakat (dokumentumokat), szöveg, kép, videó, hang, animáció, vagy ezek valamilyen kombinációjából áll, milyen formában kell azt megjeleníteni. Ez egy egyszerű formázási sablon, akár a Word-höz is hasonlíthatjuk, amikor egy dokumentumot írunk, akár a saját leíróval, HTML formában is megtehetnénk. (Amúgy a Word lehetőséget ad arra, hogy a dokumentumainkat Html-formátumban is elmentsük.)  A HTML dokumentum tehát egy formázási elrendezést biztosít, amelyet amit a weboldal szerkesztők akár már ma nem is használnak. A programozók még aktívan használják a fejlesztések során, de CMS rendszerek miatt ezt már nem kell tartalomépítéshez feltétlenül ismernünk.

Online marketing tervek készítése és kivitelezése egyedi igények szerint
Kérjen ingyenesen árajánlatot személyre szabva!


Árajánlatot szeretnék kérni...

Html dokumentum felépítése

<html>
  <head>
  </head>
  <body>

   <h1>Fejléc1 </h1>
   <h2>Fejléc 2</h2>

    <p>Bekezdés</p>
   Soremelés<br/>
   <i>Dőlt</i>
   <u>Aláhúzott</u>
   <b>Félkövér</b>


  </body>
</html>
 

Ennél egyszerűbb HTML nincs, de ezt végletekig lehet fokozni amíg egy weboldal végül úgy néz ki, ahogy azt mi szeretnénk.

Html generálás

A kezdet kezdetén még csak statikus Html lapokat írtak az emberek, de hamar igény lett arra, hogy olyan weboldalak készüljenek amely kezelhető / szerkeszthető tartalma változik időről időre. A Html mint dokumentum generálható és a CMS (Joomla vagy Wordpress vagy bármi más) rendszerek ezt is teszik. A dinamikus részeket eltárolják és a weboldal teljes elkészítéséhez előveszük a részeket összelilesztik és egy egységes weboldalként jelenítik meg. Ilyen logika alapján működnek például a Template-ek. 

A PHP alapvetően egy önálló script nyelv, de ma onnan ismert, hogy mivel ingyenes a legtöbb CMS rendszer ezt a nyelvet használja a Html kód generálásához. 


<?php for ($i=0;$i<5;$i++): ?>
   <p>Hello World!</p>
<?php endfor ?>
 

Ez a kódrészlet 5-ször írja ki külön bekezdésbe, hogy Hello World. Egyszerű, de ha nekünk mi is beírhatnánk Copy-paste-el de ha már 100-szor kellene akkor már gondban lennénk.

  • Html markup jelentése

Egyéb blogbejegyzéseink az Online Marketing témakörében