Menü
  • SEO

A weboldalak egyik legfontosabb fegyvere: a keresőoptimalizálás (SEO)

A SEO — vagy másik nevén keresőoptimalizálás — a digitális üzleti stratégia egyik legfontosabb elemévé vált napjainkban. 

Ez a marketing összetevő áll számos vállalkozás online sikertörténete mögött (legyen szó akár az Etsy-ről, a Pinterest-ről, a Wikipedia-ról vagy a Netflix-ről), hiszen a láthatóság fokozásának, a minőségi forgalom vonzásának, a konverzió növelésének és végső soron a növekedés ösztönzésének eszközeként szolgál.

Ma már minden olyan online vállalkozásnak szüksége van rá, ami weboldallal rendelkezik.

De vajon mit érdemes tudni a SEO-ról, miként használhatod a saját weboldaladon, és hogyan tudunk ebben mi magunk is segíteni?

A keresőoptimalizálás megértése

A SEO alapvetően stratégiák, technikák és taktikák gyűjteménye, amelyek célja egy weboldal láthatóságának növelése a keresőmotorok találati listáján. 

A keresőoptimalizálás a weboldal tervezésének, tartalmának és általános felhasználói élményének javítására irányul, hogy vonzóbbá tegye azt az olyan keresőmotorok számára, mint a Google, a Bing vagy a Yahoo — és természetesen az ezeket a szolgáltatásokat használó emberek számára. 

A cél tehát a keresőmotorok találati oldalain (SERP) való magasabb helyezés elérése az adott vállalkozás szempontjából releváns kulcsszavakra — nem számít, hogy a vállalkozás olyan offline dolgokról ír, mint egy adott termék, szolgáltatás, utazás, vagy éppen a földgáz és a megújuló energiaforrások közötti ellentét.

A SEO fontossága a weboldal tulajdonosok szempontjából

A SEO nélkülözhetetlen minden olyan weboldal számára, amely arra törekszik, hogy teret nyerjen a digitális térben. 

Több célt is szolgál:

  • Fokozott láthatóság: A magas színvonalú keresőoptimalizálás segít egy weboldalnak kiemelkedni az interneten található sok-sok millió másik közül, hogy a vásárlók könnyebben megtalálják a vállalkozást.

  • Megnövekedett forgalom: Egy jól optimalizált weboldal több organikus (nem fizetett) forgalmat vonz. Azzal, hogy weboldaladnak tartalmát összehangolod a keresőmotorok algoritmusaival, növeled annak valószínűségét, hogy webhelyed megjelenik azok számára, akik az általad kínált termékeket vagy szolgáltatásokat keresik.

  • Magasabb konverziós arányok: A SEO nem egyszerűen a látogatók vonzásáról szól — inkább a megfelelő típusú látogatók vonzásáról. Ha konkrét kulcsszavakat célzol meg, nagyobb valószínűséggel vonzod be azokat a látogatókat, akiket érdekel az általad kínált szolgáltatás, így megnő az esélye, hogy vásárlóvá konvertálod őket.

  • Hitelesség és bizalom: A keresőmotorok számos tényező alapján rangsorolják a webhelyeket, többek között a tartalom minősége, a felhasználói élmény és a biztonság alapján. A magasabb rangsorolás azt jelenti, hogy egy weboldal megfelel ezeknek a kritériumoknak, ami bizalmat és hitelességet teremt a felhasználók körében.

Amennyiben például az egészségről írsz vagy olyan speciális étrendekről, mint a ketogén diéta, fontos, hogy hitelességgel rendelkezz és az emberek megbízzanak benned, ehhez pedig szakértelemre, egy nagyszerű weboldalra és végül keresőoptimalizálásra is szükséged lesz.

A SEO tehát direkt és indirekt módon is jobbá teszi a weboldalakat — de vajon milyen hatással van a nagy képre, a vállalkozásra?


 Hogyan segíti a SEO az üzleti növekedést?

  • Látogatottság mérés

A hatékony SEO többféleképpen is erőteljes katalizátorként szolgálhat az üzleti növekedéshez:

  • Költséghatékony marketing: A hagyományos “push” reklámmal ellentétben a SEO egy “pull” marketingstratégia, ami azt jelenti, hogy olyan személyeket céloz meg, akik aktívan keresik az adott termékeket vagy szolgáltatásokat. Ez teszi a SEO-t rendkívül költséghatékonnyá, ami kiváló megtérülést (ROI) biztosít.

  • Fenntartható eredmények: Ha egyszer már kialakult és a tartalmak megjelennek a top találatok között, a SEO hatása igencsak hosszú távú. A fizetett hirdetésekkel ellentétben, amelyek leállnak, amint a költségvetés elfogy, a SEO idővel folyamatosan vonzza az organikus forgalmat — akár ingyen is.

  • Adatvezérelt döntéshozatal: A SEO értékes adatokat szolgáltat az ügyfelekről, beleértve azt, hogy mit keresnek, hogyan lépnek kapcsolatba az oldallal, és mikor a legvalószínűbb a konverzió. Ezek az információk irányíthatják az üzleti stratégiát és a döntéshozatali folyamatokat.

  • Helyi és globális elérés: Akár egy helyi kozmetikáról vagy fodrászatról van szó, amely több szépészeti terméket szeretne eladni vagy több frizura megalkotásában szeretne részt venni — tehát több ügyfelet szeretne vonzani a környékről —, akár egy technológiai startupról, amely globális láthatóságra törekszik, a SEO lehetővé teszi, hogy az alapítók irányíthassák, ki láthatja weboldalát.

De hogyan használjam ki a SEO erejét?

A képlet egyszerű: egy olyan vállalkozás segítségére van szükség, aki ért a SEO-hoz és olyan weboldalt tud építeni, amit a keresőmotorok (és az emberek is) szeretnek.

A keresőoptimalizálásnak ugyanis igencsak fontos része a technikai rész: 

  • a weboldal úgy működjön, ahogy a felhasználó szeretné

  • minden információ könnyen megtalálható legyen rajta

  • az elemek gyorsan működjenek, várakozás nélkül

Amennyiben a weboldal jól van összerakva, a SEO sokkal könnyebbé válik — a lényeg tehát az alapozás.

Szerencsére épp ismerek egy vállalkozást, aki segíthet :)