Menü

Weboldal migrálási feladatok

Weboldal költöztetés során elégég sok mindenről beszélhetünk. Weboldalunk átköltözik egyik tárhelyről a másikra, weboldalunk szimplán HTTP / HTTPS protokoll-t vált. Vagy egyik CMS motorról váltunk a másikra. Esetlegesen teljesen úgy webfejlesztő céggel készítettünk egy teljesen új weboldalt a vagy a meglévőt weboldalt felújítjuk. Ezeket a feladatokat vagy ehhez hasonló feladatokat, közös néven úgy hívjuk, hogy weboldal migráció.

 • Domain név váltás
 • Tárhely váltás
 • CMS motor váltás
 • CMS motor template váltás
 • HTTP / HTTPS váltás
 • Adatbázis váltás
 • Teljesen új weboldal fejlesztése
 • Weboldal felújítás / Design váltás

Illetve lehetnek még más fajta feladatok is amelyeket nem említettünk, de a weboldal migrálás során ezek együttesen is felléphetnek és a migrációt kezelő csapatnak egyben kell megoldást találni a meglévő problémákra.

Az itt felsorolt típusú migrációs feladatok más-más teendőket vonnak maguk után, így akár más más szakterületre lesz szükség az elvégzésükhöz. Érdemes elolvasni néhány a témához kapcsolódó cikket mielőtt magunk belevágnánk.

Domain név váltás

A domain név váltás során nincs sok teendők rendszerint. Amit legelőször meg kell tennünk, hogy a régi domain névről az összes forgalmat átirányítjuk az új domain névre. Mivel végleges átirányításról van szó, mindenképp 301-es átirányítást használjunk. Ilyenkor a Googlenek jelezzük, hogy a régi oldal mostantól az új helyen lesz megtalálható, így bekerül az indexbe is és megkapja a a régi oldal bejövő link rangjának egy részét..

Amire nagyon figyeljünk, hogy nagyon szokszor azt láttam egyes weblapoknál, hogy a tartalomban levő linkek mind abszolút linkek voltak (https://www.logicalmdesign.hu/elerhetosegek)  . Így lett be copy-paster-elve vagy bárhogy került oda, de ez nem fog magától megjavulni. Ezeket kézzel javítani kell, leginkább úgy kellene, hogy kivesszük a Domain nevet a linkek elől, hogy relatív link (/elerhetosegek).

Tárhely költöztetés

tárhely költöztetés talán úgy tűnik, hogy egyszerű dolog, de azért pár dologra oda kell figyelni. Ismeri-e az új tárhely szolgáltatónk a meglévő szoftverünk összes használt funkcióját?

Sokszor abba futottam bele, hogy Imagick kép kezelő nem volt bekapcsolva és nem is akarták bekapcsolni több hetes levelezgetés után sem. Már nem érte meg váltani. 

A következő probléma lehet még, hogy a tárhely szolgáltatónak nincs semmilyen Admin felülete, csak fut valamilyen PHP általában valami nagyon régi 5.x-es verzió. A PHP 7-re optimalizált weboldalunk már nem fog futni rajta. 

Admin felület hiányában HTTP / HTTPS váltás sem lesz egy egyszerű feladat. Egy jó CPanel kezelő felület szoftverrel ezek mind-mind egy két kattintással megoldhatóak.

Ezeken a problémákon még át lehet lendülni kisebb nagyobb munkával, de talán a legnagyobb probléma akkor lesz, ha kiderül, hogy az új szerver nagyon lassú. Lassú mert a gép lassú, lassú mert sok más weblap fut még rajta. Ezen már nem lehet javítani.

CMS Motor és Template váltás

CMS motor váltáskor már sok teendőnk lehet. Figyelnünk kell mindenre, ez a feladat már több napos munkát igényelhet.

 • Szükség lesz a régi adatbázis adatainak átmigrálására.
 • A régi URL migrálása során az új URL át kell irányítani mindent, amely már az új CMS motornak megfelel.
 • A tartalomban levő régi url-eket javítani kell.
 • Képeket migrálni, legelőször a helyükre kell tenni őket, illetve esetlegesen át kell őket alakítani az új motor által használt formára.
 • Törölni kell a régi rossz url-eket az Google index-ből amivel nem akarunk és nem is tudunk foglalkozni.

Ezek programozói feladatok, de ha nem végezzük el, a SEO sínyli meg. Nagyon figyeljünk oda mindháromra, ha nem szeretnénk a migráció után ügyfeleket veszíteni.

Profi weboldalak tervezése és kivitelezése egyedi designnal és grafikával
Kérjen ingyenesen árajánlatot személyre szabva!


Árajánlatot szeretnék kérni...

HTTP / HTTPS migrálás

HTTP és HTTP váltás nem a legbonyolultabb, már említettem is, egyszerűen a HTTP-s kéréseket irányítsuk át a HTTPS protokollra, azonban amire mindenképp figyelni kell, hogy ha a régi weblapon sok képre URL-re hivatkoztunk abszolút eléréssel http protokollal, akkor a Böngésző sok figyelmeztetést fog küldeni. Ezeket javítani kell, át kell írni az URL-eket a képekben és a linkekben.

Bővebben erről az Weboldal átirányítás cikkünkben olvashatsz. 

Adatbázis migráció

Amikor weboldalt frissítünk vagy tárhelyet váltunk a legnagyobb feladat általában az adatbázis frissítésével lesz. Legtöbbször nincs adatbázis típus váltás de ha mégis, akkor Oracle - MySQL vagy MySQL - PostgreSQL migrációs script-eket kell írnunk. Ha nincs séma módosítás akkor ez egyszerű feladat, de ha CMS motort is váltunk akkor ehhez már migrációs scriptet kell írnuk, hogy az adatok oda kerüljenek ahova kell és abba a formában ahogyan azt kell.  Ez sok időt és tesztelést vesz igénybe. Főleg több tíz ezer termék migrálása során kell nagyon odafigyelni, mert kis hiba is végzetes lehet a SEO-ra.

Gyakori migrációs hibák

A leggyakoribb hiba az adatbázis migrálásánál történnek, amikor is az URL-eket nem alakítjuk át helyesen vagy egyáltalán nem migráljuk őket. Ekkor a weboldal indexelésekor sok hiba fog megjelenni a Search Console-ban.

Ezen a képen egyik cég egy kis weblapot szeretett volna fejleszteni, de inkább elromlott és a SEO-ja gyakorlatilag pár nap alatt lenullázódott. Itt semmire sem figyeltek a migráláskor, ez pedig sok pénzbe kerül, mivel elmaradtak az ügyfelek és a regisztrációk. Itt a régi indexelt lapokat nem migrálták illetve az url-ekkel sem foglalkoztak.