Menü

Mi a Hype jelentése

Mai világban sok minden változik, sok minden hírtelen jön velünk szembe hamar el tudjuk dönteni, hogy tetszik vagy nem tetszik nekünk. Jönnek-mennek a technológiai újítások, influencer-ek, szerelmek egyaránt, ezeket hamar felkaphatják már az emberek, mert megtetszik nekik és körül rajongják, majd ez a nagy fellelkesedés lassan lecseng és vagy eltűnik az érdeklődés vagy megmarad de már az átlagos fokon.

A hype angol nyelvű fogalom, magyar jelentése nem más, mint egy esemény, személy, tárgy, fejlesztés bármi olyan nagy felhajtást kelt, amely nem érdemli meg ezt a körülötte levő felhajtást.

A felhajtás gyorsan felfut majd lecsenghet napok vagy lassabban, a marketingben például szándékosan lehet egy terméket előre promótálni, mindenki arra vár és napokig csak erről menyjen a vita a fórumokon, a közösségi oldalakon, majd mikor a termék megjelenik jönnek az első vélemények akár csalódott hangok és lassan a hype lecseng.

A szoftverfejlesztésben is megvannak és megvoltak ezek a hype-ok, amikor egyre másra újabbnál újabb Java vagy PHP framework-ök jelentek meg. Nagy volt körülöttök a felhajtás gombamód szaporodtak az új projectek, mert ez milyen jó és milyen egyszerű, de sajnos a fejlesztés közben nagyon sok hiányosságra is fény derült, amivel problémákat csak nagyon körülményesen lehetett megoldani.

Ilyen volt például a Java GWT, de sorolhatnám. A projectet már a Google visszavonta, még az életben futnak ilyen projectek, de már nem fejlesztik tovább.

Elég sok fejlesztési módszertan is napvilágot látott itt találhatóak azok amelyeket mai is érdemes használni: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_software_development_philosophies, mondjuk a hypehoz kapcsolódóan jött be pár érdekes is, nekem a kedvencem

  • Blog Driven Development

Ami nem takar mást, hogy este olvastam egy Blogot és reggel már alkalmazzuk, mert ez nagyszerű és látszik, hogy működik. Sokszor ez a szemlélet projectek bukásához vezet, jól gondoljuk meg, mielőtt cselekszünk és belevágunk valamilyen éppen felkapott újításba. Csak jól bevált és működő megoldásokat alkalmazzunk.