Menü

Mi az a Chatbot?

Chatbotok lehetnek olyan programok amelyek nagyon egyszerű elven működnek, mint például be lehet őket ágyazni a weboldalra és néhány alapértelmezett kérdésre azonnali válasz generál. Ilyen például a Facebook Messenger Chatbot is. Azonban vannak ettől sokkal kifinomultabb eszközök is, amelyek képesek akár megérteni a felhasználó kérdéseit és előre gyártott kérdés adatbázisokból válaszokat adni, de ezek jelenleg nem a legjobban működő alkalmazások és leginkább a mögötte álló adatbázis nagyságától függ a tudása.

A Chatbot jelentése (magyarul beszélgető robot), nem más, mint valamilyen feltett kérdésre megpróbál értelmes választ adni a kérdezőnek. Alapvetően mivel ezek programok és tudások a meglévő adatbázisukon alapul, csak arra tudnak értelmesen válaszolni, amit valahogy felismertek. Jelenleg leginkább tematikus témákra válaszolva tudni tematikus válaszokat adni. Például, ha arra keresünk egy weboldalon, hogy mennyi a EUF to HUF, akkor erre a specializált kérdésre azonnal tud felelni, mert a válasz elég egyértelmű és az eredményt tudja is produkálni. 

Ez a feature amúgy a Google SERP-ben is benne van. egyszerűen ha beírjuk a keresőbe, már adja is a választ kattintás nélkül is.

Rengeteg kírérlet indítottak öntanuló algoritmusokra alapozva, amelyek ez alapján próbálták saját tudásuk hiányát pótolni, de ezek egyelőre nem vezettek jó eredményre. Azonban a Google AI csoportjai már igen előrehaladott állapotban vannak a fejlesztéssel öntanuló / beszélő és értelmesen válaszoló algoritmusokkal. Ezeknek az AI tudásuk kvázi végtelen, mert az Internetről elérhető tudásanyag nagy részében keres megfelelő válaszokat, az adatbázisa akkora, hogy saját algoritmusokat és adattárházakat kellett fejleszteni speciális programnyelveket is alkotva hozzá.

Facebook Chatbot telepítése

Ahogy már említettük is, a Chatbot alapvetően nagyon jó dolgok, de érdemi működésük még nem tökéletes vagy még pici fejlesztésre szorul. Azonban a jelenleg használt Chat bővítményekkel egy átlagos weboldal tulajdonos nagyon jól el tud boldogulni.

A telepítés megkezdéséhez látogassunk el a következő weboldalra: 

https://www.facebook.com/business/m/add-messenger-to-your-website

A felkínált programkódot el kell helyezni a weboldalunk forráskódjába, ahol meg kell adnunk a Facebook PageId-t az eléréshez. Ezt a Facebook page névjegy menüpont alján találhatjuk meg, de csak Adminisztrátor jogosultsággal látszik. 

A következő lépés annyi lesz, hogy a Facebook Page Adminisztrátor tegye engedélyezett listára a weboldal domain nevét a telepítési leírásnak megfelelően. Ezt a Messenger menüpont alatt kell keresni és beállítani. 

Amennyiben minden rendben sikerült a következő oldal betöltéskor már üdvözöl is minket a Facebook Messenger Chat.

Messenger gyakori kérdések beállítása

A Facebook Messenger elég sok beállítást ad számunkra, de talán a legjobb néhány előre beállított gyakori kérdésre adni gyors választ a felhasználónak. Ezt a messenger többször megteszi maga is beállítások nélkül is, de azért jobb ha mi magunk állítjuk be, mert az eredmény sokkal hatékonyabb lesz.

Ha ezt beállítjuk, akkor a felhasználók már azonnal láthatják a telefonjukon vagy a weboldalon ezeket és választhatnak közöttük. Ezzel esetlegesen időt takaríthatunk meg az ügyfeleknek és magunknak is.

Ez a megoldás nem a legjobb, de nagy segítség lehet nagy weboldal terhelés esetén.

Kapcsolatfelvétel

A mi megoldásainkra egyértelműen jellemző, hogy alapvetően nincs szükség sok plugin indításához a kódhoz nyúlni, csak a megfelelő paraméterek beírását kell megtennünk és máris használatba vehetjük a szép Chat-ünk-et. 

Amennyiben érdeklik a cégünk által ajánlott lehetőségek és szaktudásunk, szívesen állunk az önök rendelkezésére, vegye fel velünk a kapcsolatot.


Kapcsolódó Keresőoptimalizálás Blog bejegyzések

Címkék : Hungarian